Du er her:

Lærred

Gå på opdagelse i vores store udvalg, hvor du finder masser af dejlige kvaliter og designs. 

HOTTESTE PRODUKTER

Lærred

Price range
45DKK125DKK
Farve
Kvalitet
Mønster
SE ALLE
Egenskaber
SE ALLE
Certifikat
Jersey / Fast

Lærred

Lærred: Her på siden kan du finde et bredt udvalg af forskellige farver i bomuldslærred. Inden du træffer dit valg kan du med fordel læse lidt mere, om hvilke andre typer der passer til dit behov og hvordan stoffet er opstået.

Hvad er lærred?

Berømt for dens robuste struktur og slidstærke evne, er lærred et materiale der har været brugt og efterspurgt siden år 3,000 f.kr. hvor det hovedsageligt blev brugt til at lave sejl, markiser og udendørs telte. Bomuldslærred er fast såvel som tungt og tætvævet i almindelige vævninger eller variationer heraf.

Robust lærred er tætvævet og har derfor været brugt til alskens forskellige slutprodukter ligefra, udendørs udstyr til kunst lærred. Materialets danske oprindelses navn må stå hen i det uvisse, hvorimod det engelske begreb “Canvas” stammer fra ordet “cannabis”, det latinske ord for hamp. Noget halvpanama bliver dog også stadig fremstillet af hamp og dermed medvirke til at holde den alsidige stoftype traditionel.

Lærred kan fremstilles af af flere forskellige fibre, der heriblandt inkluderer:

 1. Bomuldslærred –  en af de mest almindelige typer af lærred. Medium styrke der er mellem 10 til 20 gange stærkere, når det er vådt i forhold til tørt.
 2. Linned – et andet naturligt fiber, der kan bruges til at fremstille lærred. Dét er 2 til 3 gange stærkere end bomuld og er meget stift.
 3. Syntetiske fibre – ved at blande dem med naturlige fribre er det muligt at bibeholde de naturlige egenskaber og samtidig kombinere dem med egenskaber der gør materialet mere slidstærkt.
 4. Hamp lærred – denne type er holbar når det kommer til, mug, forrådnelse og sollys. Hamplæred har en naturlig evne til at modstå insekter og er mere elastisk end bomuld og linned.

Hvordan bliver det lavet?

Ved fremstillingen af lærred er der brugt en meget simpel væve metode: Trådene væves ganske simpelt sammen en efter en. Det gør også stoftypen til én af de stærkeste der findes, idet trådene krydser hinanden hele tiden.

Ved fremstillingen af kunstlærred er stoffet typisk behandlet med et eller to lag af grunder. Hvis lærredet forbliver ubehandlet, kan stoffet suge malingen til sig, hvilket medfører at, noget af malingen forsvinder eller samler sig i klumper.

Lærreds anvendelsesmuligheder

Lærredets anvendelsesmuligheder spænder over en bred palette, lige fra kunst til bolig og indretning. Det er altså en “diverse” type stof og mange af de oprindelige anvendelsesmuligheder bliver stadig brugt idag. Male, overflader, sejl, telte og

Grundet lærreds styrke, bruger producenterne dét til at fremstille alt der kræver et robust og hårdt udtryk, mens der stadig bliver bibeholdt et naturligt og næstent tradinionelt udtryk. Takser, rygsække, sko, poser, tampoliner og endda jakker nyer godt af lærred.

Egenskaber

Da dét er så tætvævet som det er, vil fibrene svumle op når de bliver udsat for vand. Det medvirker til at gøre lærred vandtæt. Andre gode egenskaber ved lærred er:

 • Stærkt
 • Holdbart
 • Robust
 • Tykt
 • Relativt stift
 • Lavet med simpel vævning
 • Tætvævet
 • Kan laves fra forskellige fibre
 • Vindtæt
 • Hvis  behandlet korrekt, vandtæt og ild modstandsdygtig
 • Kan bestå af en blanding mellem syntetiske og naturlige fibre.

Fordele ved lærred

Stoffet har en bred vifte af fordele, der gør det til at godt stof valg for mange slutbrugere. Én af de mange fordele ved lærred er dets evne til at optage en række behandlinger, til at forbedere dets naturlige kvaliter.

Ved at kombinere syntetisk materiale med naturlige fibre, kan der laves en type der er let, men stadig robust, og som er fuldstændigt vind og-vandtæt. Denne blanding, af forskellige materialer, har gjort stoffet det foretrukne valg for industrier som: arkitektur og maritimt brug.