Hvad er kunstlæder og hvad skal jeg vælge? Efterlad en kommentar

Hvad er kunstlæder og hvad skal jeg vælge? det vil jeg forsøge at give dig svaret på i denne artikel.

Hvordan laves kunstlæder?

Kunstlæder også kendt som syntetisk læder, starter sin rejse med som en base a plastik (polyester) og bliver derefter behandlet med vox, farve, pvc eller polyurethane. Hefter bliver det sat sammen med vævet stof, så det bliver smidigt (alt efter typen selvfølgelig)

Kunstlæder laves oftest af polyester der hefter bliver coated med enten PVC eller PU (polyurethane)

Hvad er kunstlæder lavet af?

Overordnet set er der tre forskellige materialer der bliver brugt til, at lave kunstlæder. De har hver især deres eget potentiale og egner sig bedst til forskellige projekter.

De mest almindelige og mest anvendte materialer er:

  • Vinyl (PVC)
  • PU (Polyurethane)
  • Silicone

Vinyl

Vinyllæder består af to forskellige materialer, hvoraf det første er polyester fibre. Fibrene bliver herefter coated med vinyl, der er lavet af polyvinyl klorid (PVC) og behandlet med blødgøringsmidler . Herefter bliver vinylen smeltet /fastgjort på overfladen af polyester fibrene, hvilket gør det færdige produkt næsten 100% vandtæt og samtidig smidigt. Vinyl læderen kan have en tendens til at krakelere efter en rum tid, da det bliver behandlet med blødgøringsmidlet.

Vinyl læder (PVC) er ikke ligeså åndbart som PU læder. Denne type læder er derfor bedre egnet til produkter der skal være 100% vandtætte såsom, bogomslag og tilbehør til elektronik. Oftest bruges vinyl læderen også til restauranter, hospitaler og lign. steder, der skal kunne rengøres relativt nemt.

PVC læder egner sig bedst til polstring og lign. projekter

PU

PU læder er bliver lavet ved, at coate bagsiden af stof (bomuld polyester, viscose) med fleksible polymer, hvorefter det bliver behandlet så det ligner naturligt læder. PU læder er dét kunstlæder der kommer tættest på ægte læder, både i form af følelse og udseende.

Da PU læderen ikke bliver behandlet med blødgøringsmiddel ligesom vinyl læderen, krakelere det ikke på samme måde. Det forbliver derfor blødt og beholder sine egenskaber.

PU læder, bliver af mange også betegnet som et grønnere og bedre valg, da det ikke udskiller det giftige stof dioxin, ved afbrænding. Denne type læder er billigere end ægte læder, men er dyrere end vinyl. Derudover er det også oftest denne type der anvendes, hvis kunstlæderen kommer i direkte kontakt med huden.

PU læder har en blød overflade og egner sig godt til tøj, polstring mm.

Silicone

Silicone er det nyeste skud på stammen, hvad angår kunstlæder. Silicone består i modsætning til PU og PVC af naturlige polymer. Produktionen af silicone læder er bedre for miljøet, sammenlignet med de andre typer kunstlæder. Derudover bliver det produceret i én enkelt omgang, i modsætning til de to andre, der først skal vedhæftes et underliggende materiale. Energiforbruget i produktion er derfor meget lavere ved produktion af silicone læder. Der er bliver ikke anvendt nogle kunstige stoffer og der indgår et relativt lavt vandforbrug i produktionen. Luftrourening er der heller ikke noget spor af.

Silicone læder har rigtig mange anvendelses muligheder og kan anvendes indenfor stort set alt, da det har de samme egenskaber som både PU og vinyl.

Silicone læder er den nyeste form for kunstlæder

Hvad er forskellen på kunst og ægte -læder?

Som navnet antyder er kunstlæder selvfølgelig designet til at ligne ægte læder mest muligt. Kunstlæder er dog meget mere ensartet i sin udformning, da det er kunstigt lavet. Den helt fundamentale forskel er at ægte læder stammer fra dyr, hvorimod kunstlæder er lavet af en base af plastik, som er efterbehandlet med vox, farver eller polyurethane for at give farve og tekstur.

Læder fra kvæg har ofte forskellige mærker i form af strækmærker, ar og vener. Dette er selvfølgelig med til at gøre hvert enkelt læder helt unik. Her står den kunstige læder i stærk kontrast, da det er kunstigt fremstillet og derfor vil have en meget højere ensartethed

Lavet til at holde

Fordelen ved ægte læder er dens enorme slidstyrke. Ægte læder kan holde i mange mange år, uden at miste sin styrke. Hvor kunstlæder med årene vil blive slidt, bliver ægte læder næsten flottere med årene.

Hvis nogle af de bedste fordele ved kunstlæder skal nævnes, må det klart tages i betragtning, at være meget bedre for dyrevelfærden og samtidig meget billigere. Kunstlæder er derudover også utrolig nemt at rengøre og langt største delen kan nemt tørres over med en klud uden at skade materialet.

Begge typer er dog meget slidstærke og holdbare og vores bløde kunstlæder opnår f.eks en martindale på over 102.000, hvilket gør det ideelt til polstring af møbler og stole.

Jeg håber at spørgsmålet “Hvad er kunstlæder og hvad skal jeg vælge?” er blevet besvaret, og at du nu er kommet et skridt nærmere i din udvælgelse.

Hvad skal jeg vælge?

Det kommer helt an på dit projekt. I artiklen har vi gennemgået fordele og ulemper ved det forskellige typer kunstlæder. Vælg derfor den type der passer bedst til dit projekt. Derudover får du her 2 gode råd til at vælge kvalitets kunstlæder:

  1. Se på mønsteret / teksturen
    • Ægte læder har en grynet tekstur og det samme har kvalitets kunstlæder. Så om du er på udkig efter en glat eller grynet tekstur, skal du holde øje med at teksturen ikke er fuldstændig glat.
  2. Vælg kunstlæder der er blandet med naturlige materialer
    • Det er kun dig der ved hvilken type / udtryk kunstlæder du søger, men hold øje med om der indgår naturlige materialer. Dette vil med alt sandsynlighed højne kvaliteten for det færdige produkt.

Se vores udvalg af kunstlæder og find det helt rigtige til dit næste projekt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *