Hvad er musselin? 10 interessante måder at bruge dét på Efterlad en kommentar

Hvordan er musselin opstået?

Hvad er musselin? et vigtgit spørgsmål at besvare før vi dykker ned i de utallige anvendelses muligheder. Derfor skal vi lige have slået fast hvad stoffet består af og hvilket fordele der er ved dét.

Musselin er ensbetydene med fint-vævet, åndbart stof. Stoffet siges at have sin oprindelse i Bangladesh, i midten a middelalderen. Det er dog først et faktum vi har opdaget senere. Oprindeligt troede man faktisk at stoffet havde sin oprindelse i den irakiske by Mosul, deraf navnet.

Stoffet er én af de reneste, mest simple, bløde, i vores opfattelse, den mest perfekte type stof i verden.

Musselins anvendelsesmuligheder

Hvad er musselin? startede vi med at spørge: Musselin – er stof med en stor liste af positive egenskaber og en noget mindre liste, bestående af ulemper. Derfor bliver stoffet også burgt til alskens forskellige formål:

 1. Kjoler & Bukser
 2. Gaveindpakning
 3. Sjaler og tørklæder
 4. Børnetøj og stofbleer
 5. Undertøj/Nattøj
 6. Linning til gardiner og tøj
 7. Baggrund til fotografering
 8. Linned (sengetæpper, lagner, pudebetræk)
 9. Arbejdstøj, i høj grad i varme klimaer
 10. Badetilbehør (vaskeklude)

1. Kjoler & bukser

Bomulds musselin kan bruges til at lave næsten alle former for tøj og har på det seneste vundet indpas og er blevet en populær stoftype at sy i. Der er dog noget musselin der bliver brugt til lidt finere tøj. Det er lavet med den såkaldte Jamdani teknik. Teknikken består af meget fint vævet mønstre – der er håndvævet bomulds stof brugt til fint beklædning. Uppada (Jamdani) bomulds musselin er af denne type – det er meget fint, næsten gennemsigtigt, med smukke motiver. Stoffets blomster design er vævet på hele stof stykket.

2. Gaveindpakning

Gaveposer lavet af musselin er blevet populært og det er ikke helt uden grund. Poserne er miljøvenlige, økologiske og samtidigt flottere end de normale poser. De er billige at fremstille i store mængder og du kan have god samvittighed ved at have valgt plastik fra.

3. Sjaler og tørklæder

Udover at have en go evne til at transportere varmen væk fra kroppen kan musselin også ideelt at bruge til mindre projekter. Du kan f.eks lave et flot tørklæde eller et smukt sjal.

4. Børnetøj og stofbleer

Musselin er perfekt til at lave baby ting af, da det er blødt som fløjl og samtidig åndbart – ingen syntetiske materialer eller behandlinger og samtidigt godt til sart hud. Stofbleer, sutteklude, og børnetøj er perfekt, og især til den varme sommerdag.

5. Undertøj / Nattøj

Simple pyjamas bukser kan forholdsvist nemt laves af musselin. Fint musselin stof bliver også brugt til at lave underkjoler til børn, under deres tøj, for at højne komfortabiliteten.

6. Linning til gardiner og tøj

Linning til tøj, linning til gardiner. Musselin kan anvendes som et billigt alterativ til at lave en taske linning. Ved quilting udgør musselin en god bagside beklædning – billigt og komfortabelt for din hud

7. Baggrund til fotografering

Hvis du er vild med mode og syning kunne det tænkes at du også interesserer dig for fotografering. Musselin er forholsvis billigt og er perfekt at anvende som baggrund til din næste foto session. Stoffet reflekterer ikke og det gør det mere end ideelt at bruge, i denne sammenhæng. Brug det som hvid eller sort baggrund, eller gå en helt anden vej og skab et smukt landskab med motiver eller broderede mønstre.

8. Linned (sængetæpper, lagner, pudebtræk)

Sengetøj i fint musselin stof er utrolig behageligt at sove med. Du kan bruge dét til at lave et lagen under dit sengetæppe, uden det bliver for fancy. En af de bedste ting at bruge musselin til (synes jeg) er at lave pudebetræk. Du kan med fordel udsmykke dit musselin med flot brodering.

9. Arbejdstøj, i høj grad i varme klimaer

Hvis du har brug for fantastik stof til varmt vejr er musselin også perfekt. Især i varme klimaer bruger man musselin til arbejdstøj, da det er meget nemt at ånde i.

10. Badetilbehør – (vaskeklude)

Det bliver næsten ikke mere simpelt – Klip et stykke af dit vaskede musselin og brug en trykfod til at lukke enderne og du har en ny og hjemmelavet vaskeklud. Så nemt er det at lave en ny vaskeklud der nemt kan vaskes, tørres og bruges igen. Det er en af fordelene ved musselin – det kan maskin vaskes – det eneste du skal gøre er at putte den i vaskemaskinen. Du kan også bruge små musselin stykker som genbrugelige vådservietter , ved at lade dét absorbere noget rosenvand

Fordele ved musselin

Nu hvor vi har fået svar på vores spørgsmål “hvad er musselin?” og du måske har opdaget en ny måde at bruge musselin, er det tid til at tage et ekstra kig på fordelene ved dette fantastiske stof.

Kvalitets musselin er altid nemt at genkende da, stoffet har en blød overflade og en lettere gennemsigtig tekstur. Blandt stoffets egenskabern skal der nævnes:

 • let og fin – Stoffet har en dejlig naturlig bevægelighed, vejer meget lidt og stoffets luftige struktur medfører åndbarhed;
 • luftigt – stoffet er meget komfortabelt i varmen, da luft har nemt ved at gennemstrømme stoffet og der dannes ej heller varme mellem stoffets overflade og din hud;
 • god absorberingsevne – de naturlige fibre har nemt ved at absorbere fugt og tørrer meget hurtigt;
 • god drapering – stoffet former sig smukt langs din figur;
 • økologisk – økotex – alle varianter af musselin, bliver fremstillet af naturlige materialer, altså ingen syntetiske materialer;
 • sikkerhed – stoffet fremkalder ikke allergier og er derfor ideelt for personer med en følsom/sart hud, fremkalder ikke kløe og rødme hos din hud;
 • styrke og holdbarhed – med den rigtige behandling holder dit musselin i mere end én sæson (følg altid vaske anvisningerne);
 • kølende effekt – i og med at stoffet besidder en god luft cirkulation og ofte er fremstillet i let-reflekterende farver, er du sikret mod overophedning og hedeslag.

Som med alt andet stof, har musselin også sine ulemper:

 • Silkeudgaven ligger i den dyre ende;
 • Bomuld og hør musselin har tildens til at krylle;
 • over længere tid kan stoffet trævle under stoffets pres;
 • Farvet musselin, kan blive meget varmt i solen;
 • stoffet bliver deformt hvis dét bliver udsat for høje temperaturer, heriblandt et varmt strygejern;
 • let stof kan ikke modstå varme.

I et varmt klima er stoffet uundværligt, da det er åndbart. I Indien og mellemøsten syes der sårgar arbejds-overalls af stoffet.

Hvordan syer jeg med musselin?

Vi startede med at spørge om hvad musselin er. Efter en lidt længere forklaring om hvad stoffet kan bruges til og hvilke fordele det besidder, er det nu tid til at kigge nærmere på hvordan du nemt kan sy med musselin.

Musselin er nemt at gå til og skal syes på samme måde, som hvilken som helst anden type vævet stof – brug en 75/11 og 90/14 nål størrelse. På fint mussselin vil en stor nål efterlade synlige huller, så undgå helst at bruge dem, når du laver dit tørklæde. Du kan bruge standard ligesøm med en medium nåle længde (2.5), når du skal sy i musselin. Da denne type stof vil trævle i enden, bliver du nødt til færdiggøre stof enderne – en lukket ende er at foretrække med musselin.

Er du blevet fristet?

Hvis du er blevet fristet, har vi et stort udvalg vi kan tilbyde, så hvorfor ikke starte idag?

Vi tilbyder derfor 16 forskellige motiver og farver, i god kvalitet. Der vil løbende blive opdateret med nye designs, men du kan være sikker på at det altid vil holde den samme kvalietet.

Vores udvalg af musselin

Som altid vil vi elske at høre lige præcis din mening. Fortæl os omkring dine oplevelser med musselin og måske du også kan tilføje nogle anvendelses muligheder?

FAQ

Hvad er musselin?

Musselin er ensbetydende med fint-vævet, åndbart stof. Stoffet har mange anvendelsesmuligheder og en lang række positive egenskaber

Kan musselin vaskes?

Brug altid koldt vand til at vaske musselin stof. Hvad enten det er i maskinen eller i hånden. Du kan også tørretumble stoffet, men du skal huske at fjerne stoffet inden det er helt tørt.

Hvad bliver musselin brugt til?

Kjoler & Bukser, Gaveindpakning, Sjaler og tørklæder, Børnetøj og stofbleer, Undertøj/Nattøj, Linning til gardiner og tøj, Baggrund til fotografering, Linned (sengetæpper, lagner, pudebetræk)Arbejdstøj, i høj grad i varme klimaerBadetilbehør (vaskeklude)

Hvordan syer jeg i musselin?

Musselin er nemt at gå til og skal syes på samme måde, som hvilken som helst anden type vævet stof – brug en 75/11 og 90/14 nål størrelse. På fint mussselin vil en stor nål efterlade synlige huller, så undgå helst at bruge dem, når du laver dit tørklæde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *