Stof kommer i alverdens former, størrelser, vægte og kvaliter. Det kan derfor være lidt en “jungle” når du skal finde dit nye stof. Stof bliver som regel opdelt i syntetisk eller naturligt og nogle typer stof kan have bedre udstråling end andre. I dette indlæg, vil vi forsøge at finde svaret på; hvad er viscose? Stof der i virkeligheden kan være lidt misforstået
Hvad er viscose og hvor kommer det fra?
Hvis du har syet i lidt tid er chancen for at du kender til viscose forholdsvis stor. Udenfor Danmark er viscose dog bedst kendt under navne Rayon.
For at finde den første reelle produktion af viscose, skal vi en tur tilbage til starten af 1900-tallet og for at være helt præcis 1910. Det startede med en stigende efterspørgsel for billig silke og for at imødekomme efterspørgslen blev det såkaldet rayon udviklet af et amerikansk firma.
Navnet “viscose” udspringer af måden hvorpå fibrene bliver forarbejdet og visocse bliver beskrevet som; en klæbrig (på engelsk: “viscous”), organisk masse, der bliver brugt til både at lave rayon og cellofan. Deraf navnet viscose. Med andre ord betyder det også at, viscose er det generelle udtryk for den forarbejdningsproces, der sker ved fremstillingen af fibrene med cellulose i viscose processen
Det hele lyder måske lidt forvirrende, men læs med videre og bliv klogere
Da viscose er forarbejdet og genskabt cellulose, er dét hverken helt naturligt (ligesom; bomuld, silke og uld) eller syntetisk (som; nylon og polyester) – det er et sted midt imellem.
Viscose bruges i alskens forskellige produkter og er meget populær, grundet dens lave pris. Det er at finde i forskellige bomulds produkter, men også i eksklusivt fløjl og taft. Viscose kan sågår findes i kvindelige hygiejne prodtukter og gummidæk. Anvendelses mulighederne er altså utroligt mange. Kemisk kan viscose godt ligne / minde om bomuld, men alt efter fremstillingen kan det også tage andre former.
Hvad er dette fiber så? For virkelig at forstå viscose bliver vi nødt til at dykke ned i fremstillingen og hvad dét er fremstillet af.
Hvad er cellulose?
Hvis fibre er kunstigt fremstillet er det enten af cellulose eller protein. Cellulose er et kulhydrat og er planters byggesten. Der er forskel på om fibre er syntetiske eller om de er fremstillet af naturligt indhold, hvilket også gør bæredygtigheden forskellig. Viscose er lavet af træ smuld, hvilket gør det til et cellulose fiber, ligesom bomuld eller hør. Det bliver ofte beskrevet som halvt syntetisk/ semi syntetisk.
Fremstillede fibre udspringer af naturligt forkommen cellulose eller protein, hvorimod syntetiske fibre ikke gør – de er 100% menneskeskabet/syntetiske. Så hvis fibrene kommer fra en naturlig kilde, hvorfor falder de så ikke under kategorien “naturlige fibre”? Fordi de kræver en omfangsrig forarbejding, før det færdige resultat. Det er derfor kategorien “fremstillede fibre” ofte bliver beskrevet som “regenereret cellulose”.
Er viscose så bæredygtigt stof?
Da viscose er produceret af planter der er fornyelige, er dét ofte citeret som miljøvenligt og bæredygtigt. Men er det virkelig sandheden?
“Til dels miljøvenligt og bæredygtigt”
Viscose er det ældste fabrikerede fibre, faktisk blev det produceret for første gang allerede i 1883 som et billigt alternativ til silke. Viscose produktioen begynder som regel med træ smuld og der kan være flere forskellige, kemiske fremstillings-metoder før stoffet er færdigt.
Det er her det bliver lidt kontroversielt.
For at fremstille viscose og gøre det anvendeligt, som stof, gennemgår det en kemisk process. Det genbrugte træ smuld bliver behandlet med kemiske produkter såsom, kautsisk soda, ammoniak, acetone og svovlsyr. Vi har derfor at gøre med stof der både kommer fra naturlige og bæredygtige kilder, men samtidig er fremstillet med kemikalier.
Fordi viscose er lavet af cellulose, kan der argumenteres for at, der er overvægt af bæredygtige fibre kontra syntetiske fibre, som f.eks polyester. Viscose bliver oftere og oftere fremstillet ved hjælp af den såkaldte “Lyocell proces”. Metoden avender N-Metylmorpholin N-oxide, som opløsningsmiddel. Metoden udleder meget lidt spild og er derfor i meget højere grad miljøvenligt.
Hvilke karakter træk har viscose?
Viscose har utallige fantasiske kvaliteter, der gør stoffet populært at arbejde med. Nogle af de mest fordelagtige kvaliter ved viscose er:
- Stoffet er alsidigt – det er nemt at bruge med andre stoftyper
- Åndbart
- Har et flot fald
- Fremragende farvegengivelse
- God arbsorberingsevne
- Meget blødt
- Holder ikke på kropsvarmen
- Relativt let
- Stærkt og robust
- Blødt og komfortabelt
- Ikke så dyrt
- Bliver ikke statisk (giver ikke stød ved kontakt med metal, balloner etc.)
Som alt andet har viscose også en række ulemper, dog ikke nogen der kan undgåes med lidt omtanke ved vask og brug 🙂
- Der chanche for at stoffet krymper når det bliver vasket
- Bliver let krøllet
- Forringelse ved udsættelse for lys
- Modtagelig overfor mug
- Fibrende kan svækkes når stoffet bliver udsat for vand
Viscose: en misforstået type stof?
Når stof ikke er certificeret som naturligt, f.eks økotex-standard, har forbrugere ofte nemt ved at dømme stoffet lidt for hårdt, uden reelt at have viden om eller forstå dét. Viscose falder ind under denne kategori og er måske det mest misfoståede af alle fibre, syntetisk eller naturligt. Det er hverken naturligt eller syntetisk.
I forhold til brugen af kemi i produktionen af viscose, gør mange fabrikanter en betydelig og positiv indsats for at sikre en renere produktion. Producenter af stof er, ligesom alt andet, også hele tiden i udvikling og følger med tiden. Og da vi stræber efter en miljø-venlig-verden, bliver der gjort en større og større indsats i forhold til bæredygtigheden af fibrene som indgår i stof, som f.eks viscose.
For lige at opsummere, er viscose altså et vidunerligt stof at arbejde med og har mange attraktive kvaliteter. Det er derfor også ganske forståeligt at, produktet bliver brugt i så mange forskellige industrier lige fra mode til sundhedspleje.
Hvad er dine tanker?
Vi ville elske at høre lidt om dine tanker om viscose. Er du vild med det eller er lidt mere henholden? Lad os vide hvad du tænker i kommentaren herunder.
Er du blevet vild med viscose og har mod på at prøve kræfter med stoffet? Vi har et stort udvalg af forskellig viscose lige her:
- Ensfarvet viscose
- Vicose med mønster og print
- Ensfarvet viscose jersey
- Viscose jersey med mønster og print
Viscose FAQ
Nedenfor kan du få svar på nogle af de mest alminde spørgsmål omhandlende viscose
Hvad er viscose lavet af?
Viscose er forarbejdet og genskabt cellulose, dét er derfor hverken helt naturligt (ligesom; bomuld, silke og uld) eller syntetisk (som; nylon og polyester) – det er et sted midt imellem.
Hvordan vaskes viscose?
Du kan både hånd og -maskinvaske viscose. Den sikreste løsning vil dog være at vaske dit viscose stof eller tøj i hånden. Fyld en ren vask eller balje op med vand og bland noget skånsomt sæbe i vandet. Gnub forsigtigt tøjet/stoffet og lad det ligge i ca. 30 min. Skyld derefter objektet med koldt vand og lad dét tørre i en naturlig position.
Hvor meget krymper viscose?
Alt stof krymper en lille smule ved første vask. Viscose har normalt let ved at krympe hvis man ikke er klar over hvordan det skal behandles. Følg altid vaske anvisningerne på stoffet og du skulle gerne undgå at stoffet tager skade.